Śniadanie po góralsku – jakie produkty można wykorzystać?

0 Shares
0
0
0

Podczas urlopu w górach warto nie tylko zagłębić się w historię danego regionu, ale również spróbować lokalnych przysmaków. Te doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania śniadania, stanowiąc doskonałe źródło energii na cały dzień. Sprawdź, jakie góralskie składniki warto wykorzystać.

Śniadania z jajkami

Śniadanie w Zakopanem to bardzo często klasyczna jajecznica. Najlepiej użyć do niej jaj z wolnego wybiegu. Jeśli chodzi o dodatki, nie może tu zabraknąć masła i szczypioru. Warto dodać również szynkę, pieczarki i pomidory, a także góralski przysmak – oscypek. Taka jajecznica smakuje najlepiej podana ze swojskim chlebem. Jeśli nie jesteś fanem jajecznicy, z jajek możesz również zrobić pyszny omlet, dodając kiszone ogórki i żurawinę.

Śniadania z góralskimi serami

Góralski oscypek może stanowić dodatek do wspomnianej już jajecznicy lub być osobną propozycją śniadaniową – świetnie smakują przede wszystkim grillowane oscypki polane konfiturą z żurawiny. Na tym jednak nie kończy się wybór góralskich serów. Pozostałe warte uwagi opcje to bundz, czyli świeży ser owczy, który można kroić i spożywać jak twaróg oraz stworzona z niego bryndza o intensywnym, słonym smaku, białym kolorze i konsystencji przypominającej pastę. Bundz sprawdzi się świetnie jako dodatek do moskoli, czyli góralskich placków. Pastę z bryndzy warto wykorzystać do smarowania śniadaniowego pieczywa.

Śniadania z kiełbaskami i z boczkiem

Miłośnicy mięsnych dań nie powinny mieć problemu z wyborem śniadania w Zakopanem. Na talerzach często pojawiają się kiełbaski i boczek, nierzadko podawane z jajkiem sadzonym. Te składniki można znaleźć też w jajecznicy i góralskich burgerach.
Śniadanie w górach – przygotowane samodzielnie czy w restauracji?
Będąc w Zakopanem, warto skorzystać z oferty restauracji serwujących lokalne przysmaki – to nie tylko okazja do zaoszczędzenia czasu i odpoczynku od gotowania, ale również do prawdziwego poznania tradycyjnej kuchni. Restauracja Góralski Browar oferuje gościom smakowite propozycje na każdą porę dnia, uwzględniając również śniadania. Zjesz w niej doskonałą, tradycyjną jajecznicę oraz wiele innych dań z dodatkiem lokalnych serów oraz mięs. Rozbudowane menu stanowi gwarancję tego, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie.

Podsumowanie

Urlop w górach warto wykorzystać w pełni. Powinien on obejmować nie tylko zwiedzanie, ale też próbowanie lokalnych przysmaków. Warto przy tym odpocząć od samodzielnego gotowania i skorzystać z ofert restauracji. Smaczne śniadania oferuje np. Góralski Browar – karta dań obejmuje potrawy, które królują na Podhalu od wielu lat.

0 Shares
You May Also Like